Kocsonya
Hozzávalók:
2 kg kocsonyahús(láb,bőrke,csülök,)
1 kg zöldség vegyesen
2 ek só
1 tk bors (őrőlt)
1 nagy fej v.hagyma
10 gerezd fokhagyma
Egy 8L-es fazék, és annyi víz amennyi a belevalókkal együtt még a fazékba fér.
Elkészítés:
A húsokat jól megmossuk, és nagyfazékban feltesszük főni. Amíg fel nem forr addig megpucoljuk az összes zöldséget és beletesszük a fűszerekkel együtt. Forrástól letesszük kislángra, és lassan hagyjuk tovább főni. Ha kezd leválni csontjáról a hús, kiszedünk mindent egy tálba. A húst és a bőrös részeket elosztjuk mélytányérokba. Rászürjük a levet, és hideg helyre dermedni tesszük. (Nekem, 16 db mélytányérral lett belőle!
Tanácsok:
Főzés vége felé, a tenyerünket a gőz fölé tesszük, és ha ragacsosnak érezzük, nagyon jó lett a kocsonyánk. Ellenőrízhetjük úgy is, ha kis tálkába teszünk egy keveset, és várjuk meg amíg kihűl. Ha egyben marad fejjel leborítva, tökéletes lett. A répából díszítésként lehet beletenni még melegen.
Elkészítési idő: 240 perc |